понеділок, 22 серпня 2016 р.

Іван Франко і Ходорів

Ходорівчани шанують І.Франка. У вересні 2005 р. урочисто було відкрито пам»ятник українському Мойсеєві. Невтомний Каменяр, у безконечних своїх мандрівках присів перепочити у м.Ходорові.


За постаттю гранітного Франка

Стою так само непорушно й тихо.

Не помічає площа гомінка-

Поет в зажурі стереже від лиха.



 Дивлюсь з ним в напрямі однім,

Поперед нього і не смію стати,

Боюсь,що може поглядом своїм

Мої думки гріховні розгадати…



                                     18.05.2005р.Василь Федько


Іван Франко і  Ходорів

       Іван Якович  Франко – геніальний  художник слова – поет, прозаїк, драматург , перекладач , а також критик і історик  літератури, публіцист,етнограф, фольклорист.
       На жаль , немає достовірних даних про перебування Івана Франка в  м.Ходорів.  Коцовська ( з роду Білоусів) пам»ятає розповіді батьків про те , що Франко гостював у  старенькій дерев»яній  церковці. Ще одну згадку про перебування Каменяра в  Ходорові можна знайти у книзі  « Спогади про Івана Франка», видану в Києві 1981р. Упорядкував її  Олександр Дей. Міститься у ній нариси  Марії Білецької з посиланням на с.Добрівляни.  Дей робить примітку ,що  воно знаходиться у  Жидачівському  районі. Франко був у  с.Добрівлянах, бо там вчителювала Ольга Білецька. Можна припустити , що перебуваючи у цьому селі , Іван Якович міг завітати  м. Ходорова. І такий факт. Філарет Колесса в збірку «Улюблені пісні Івана Франка»,який вийшов  друком 1885р., стверджує ,що текст пісні «Ой  ,світи місяченьку» Іван Франко взяв 1877р. у Львівській тюрмі у К. СКАМІНИ  з Ходорова.
      Ще одна стежина,пов»язана з Франком, веде на вулицю 600-ліття  Ходорова (колись називали Новою,а потім Пушкіна). У невеличкому чепурному будиночку жила раніше сім»я інженера  Поташнина. У цій же  хатині оселилася родина Романа  Кулинича, котрий  інженеровій дружині доводився рідним братом. Жінка  Кулинича  Францішка і дружина сина Івана Франка Тараса було рідними сестрами. Міцні родинні, а також дружні  доброзичливі стосунки  підтримувалися ретельно обома  сімействами впродовж багатьох років. Ірина Медвецька ( з роду Климковичів) згадує, що Тарас Франко  навіть танцював у Народному домі.
      У 1913 р. українська земля низько вклонялася своєму синові,невтомному працівникові, безстрашному борцеві , котрий, як і Мойсей , сорок літ вів народ через  безводну пустелю тодішньої темряви. Ходорівський край  вшановував ювілей  І.Франка гарним повітовим святом. 28 грудня вся округа була присутньою на  святковому концерті на майдані біля Народного  дому. Не  зміг усіх бажаючих вмістити  зал. Але хто потрапив на виставу Франка «Учитель», був заворожений і постановкою, і прекрасною грою артистів місцевого  драматичного гуртка.
     Після свята філія товариства «Просвіта» вирішила  послати до ювіляра делегацію  і передати найкращі вінки, а також привітання , складені в гарній теці, змайстрованій  Володимиром  Мурським. Від  імені Ходорівської делегації Северина Кабарівська  виїхала  привітати І.Франка в його домі у Львові.11 січня 1914 р. вітаючи поета, делегація  вручила йому вінки, серед них – терновий, з білими трояндами. Із спогадів вчительки С. Кабаровської  дізнаємося , що серед  багатьох дарчих вінків ,що переловлювали хату письменника , найближче припав до вподоби терновий вінок від жінок Ходорівщини з китицею білих рож  і червоними стрічками, на яких яснів золотий напис: «Мужикові за народну ідею».На згадку про цей  незабутній день Франко подарував ходорівчанам свою ювілейну збірку віршів  « Із літ моєї молодості». Він сказав : «Візьміть це на спомин. Ці вірші ще  з ясних днів мого життя, з хвилин – білих рож.» Цей цікавий епізод відображено в творі Северини  Кабарівської «Хвилина в хаті генія»,письменниці,яка належала до славної когорти західноукраїнських  жінок –письменниць,які все життя присвятили служінню рідному народові та розвитку його культури.Для Северини Кабарівської тим Мойсеєм,який вів її дорогою майстерності художнього слова,був Іван Франко. Любомир Калинець  у своїй книзі «Слідами « Івана Франка на Ходорівщині»,написав ,що в творі письменниці більше домислу,аніж реальних подій(так думають відомі франкознавціРоман Горак та Ярослав Гнатів).Мовляв в авторки розігралася фантазія.. «Проте факт залишається фактом.Цей фрагмент життєвого шляху Титана думки надихає сучасне покоління митців на створення нових літературних творів(Олекса Ющенко  «Колюче терня»).
«Думкою про те,що Франко міг перебувати Ходорові,зокрема і в церкві Косми і Демяна зі мною поділився вже згадуваний дослідник його життя та творчості Роман Горак.десь у багатющій неопублікованій спадщині письменника він натрапляв на враження Великого Каменяра від містечка.Щоправда були вони доволі гнітючими.Та нічого дивного в цьому нема.Ходорів на початку минулого століття вважався «Найтемнішим,тобто найменш свідомим куточком Бібрецького повіту» .  «Кацапська твердиня»,-так тоді характеризувала його львівська газета «Діло»- Л.Калинець.
Карло Скаміна,злодійчук з Ходорова перебував разом з Франком у тюрмі,доніс на нього слідчому за соціалістичні думки поета.Від Скаміни була записана Франком пісня «Ой ,світи,місяченьку».
Дмитро Макогон,батько Ірини Вільде виконував доручення І.Франка з агітації за кандидатуру на посла члена радикальної партії Яцька Остапчука.
    Ходорівчани , як і десятки років тому,шанують І.Франка. У вересні 2005 р. урочисто було відкрито пам»ятник українському Мойсеєві. Невтомний Каменяр, у безконечних своїх мандрівках присів перепочити у м.Ходорові.


Використана література:
Дей О.І. Іван Франко.Життя і діяльність.-К.:1981.-с.329-330.
Калинець П.Місто над ставом.-Львів:Брук ПТД,1997.-с.49-51.
Спогади про Івана Франка(Збірник).Упорядник О.І.Дей.-К.:Дніпро,1981.-с.119-120.
Калинець Любомир. «Слідами»Івана Франка на Ходорівщині.-Львів:»Тріада плюс»,2009,84 с.,фото.




                                                   Ірина Горчинська, 
                                   завідуюча бібліотекою для дорослих  міста Ходорів.




Немає коментарів:

Дописати коментар