четвер, 25 серпня 2016 р.

ІВАН ФРАНКО І ГОЛЕШІВ


Село  Голешів  знамените на видатних людей.    

                                                             

                                    
     Однією з них була вчителька Євгенія Іванівна Бохенська(фото).
                 Народилася вона в селі Краснопільці Зборівського району  Тернопільської області.У 1881 році вступила у вчительський семінар у Львів,у 1886 році закінчила і дістала право самостійно навчати  початкові класи. У 1889 році  складає іспит, що дає їй право працювати викладачем середнього учбового закладу. Під час навчання у Львові  Євгенія Бухенська  познайомилась з Іваном Франком  І стала для нього близькою  подругою.
               Перед Другою світовою війною доля її закинула у село Голешів. 
Жила  і працювала вона у школі. Євгенія Іванівна навчала дітей ремесла лозоплетіння, вишивання,вчила селян грамоти,писала вірші,оповіді,загадки. У 1886 р. на велике прохання Івана Франка у  журналі «Зоря» було опубліковано одну з її оповідей.
                 Коли Франко захворів на запалення легень друзі відвезли його на лікування у пансіонат Петра і Павла у Львові. Дізнавшись про його хворобу Бохенська  приїзджала  його провідати. Про одну таку зустріч залишила спогади Ольга Роздольська , дружина  відомого фольклориста  Осипа Роздольського.
               «Одні відвідини,я ніколи не забуду. Була у Франка  знайома  Бохенська Євгенія. Вона  вчителювала десь коло Львова,почувши про хворобу Франка – приїхала, щоб побачити його. Вони були ровесниками і колись симпатизували один одному. Не  помилюся , коли скажу, що вона  його так щиро любила,про що знав і він.  Одного дня вона пішла його провідати. Франкові було погано, але  коли він прийшов до себе,побачив Бохинську, що стояла і плакала і в нього з очей покотилися сльози. « Геня , дайте руку, - піднявши своїми руками її руки,  притис  долоню  до свого лиця,струсив на її долоню свою сльозу і  відпустив руку. Візьміть цю сльозу на згадку.» Всі присутні також заплакали.  Цей епізод було  надруковано у збірці  «Іван Франко у спогадах сучасників» (Львів 1956р.).
         Євгенія Бохенська вела  широке листування з І.Франком, але, на жаль в архіві І.Франка збереглася 1 збірка записів пісень,зібраних нею: збірка загадок, 15 листів до І.Франка,писаних у 1885 – 1912 роках та 3 листи до Ольги Франко, писаних у 1898 – 1901 роках, котрі були вперше  опубліковані  у виданні  «Євгенія Бохенська . Твори».( Каменяр 2002 р
        У 1993 р. було встановлено пам»ятник  на сільському цвинтарі  і меморіальну дошку у школі  з написом: «В цьому будинку  жила і працювала сподвижниця  І.Я.Франка  Євгенія Бохенська.

                 Тетяна Ніколаєнко,бібліотекар с.Голешів


Немає коментарів:

Дописати коментар